Gıda Tesisi İlaçlama
Gıda Tesisi İlaçlama Hizmeti
Gıda tesisi ilaçlaması, gıda üretim alanlarının hijyenik koşullarda tutulmasını sağlamak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama böcek, fare, sıçan ve diğer haşerelerin gıda üretim alanlarına girmesini önleyerek gıda hijyenini korur. Gıda tesisi ilaçlaması, gıda üretim alanlarının hijyenik koşullarda tutulmasını sağlamak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama böcek, fare, sıçan ve diğer haşerelerin gıda üretim alanlarına girmesini önleyerek gıda hijyenini korur. Gıda tesisi ilaçlaması, böcek, fare, sıçan ve diğer haşerelerin gıda üretim alanlarına girmesini önleyerek gıda hijyenini korur. Gıda tesisi ilaçlaması, gıda üretim alanlarının hijyenik koşullarda tutulmasını sağlamak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama böcek, fare, sıçan ve diğer haşerelerin gıda üretim alanlarına girmesini önleyerek gıda hijyenini korur.
Gıda işletmeleri ilaçlaması diğer tüm işletmeler arasında en zaruri böcek ve haşere ilaçlaması uygulamalarının yapıldığı işletmelerdir. Zararlı böcekler doğal olarak gıda üretim ve işleme tesislerine çekilir. Bu tesislerdeki ve çevresindeki yaygın zararlılar arasında kemirgenler, sinekler, hamam böceği, böcekler, örümcekler ve kuşlar bulunur. Bu haşereler başka bir sıhhi kalması gereken tesisin temizliğini de tehlikeye atabilirler. Çünkü ham madde alanlarından son üretim alanlarına kadar hastalıkları bulaştırabilirler. Bu haşereler Listeria ve Salmonella dahil bir çok bakterilerinin taşıyıcılarıdır.
Gıda tesisleri için zararlı böcek türleri arasında; hamam böceği, kalorifer böceği, fare, sıçan, karınca, arı, sinek, tahtakurdu ve leşgiller bulunur. Bu böcek türleri gıda maddelerini bozabilir, hastalık taşıyabilir ve gıda tesislerinin temizliğini bozabilir. Bu nedenle gıda tesisleri için ilaçlama önemlidir.
Gıda üretim çalışanlarınız tesisin zararlılara karşı ilk savunma hattıdır. Çalışma alanlarında, depolama alanlarında, dinlenme salonlarında ve tesisinizin diğer bölümlerinde önemli miktarda zaman harcadıkları için, sorun tam olarak istilaya varmadan önce zararlı böcek işaretlerini tespit etmek için kolayca eğitilebilirler. Ayrıca, haşere çekmesini önleyebilecek uygun temizlik ve temizlik prosedürlerinden de sorumludurlar. Tüm çalışanlar için uygun haşere kontrol eğitimi, tesisinizi milyonlarca liralık zarar görmüş ürün, geri çağırma, dava ve hasarlı bir itibar nedeniyle satış kaybından koruyabilir. Düzenli denetimler ve tuzaklar gibi önleyici tedbirler, böcek istilanın kontrolden çıkmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Gıda tesisleri için zararlı böceklerin ilaçlanması, gıda güvenliği açısından önemlidir. Bu böcekler gıda maddelerini veya gıda üretim alanlarını zararlı hale getirebilirler. Gıda tesisleri için önerilen ilaçlama yöntemleri arasında, öncelikle böceklerin kaynaklarını ortadan kaldırmak ve önleyici tedbirler almak yer alır. Bu içerir; sızıntıların tespiti ve onarımı, gıda atıklarının düzenli olarak çöp konteynerlerine atılması, gıda üretim alanlarının sürekli olarak temiz tutulması, böceklerin girebileceği delikleri tıkamak vb. Ayrıca, profesyonel ilaçlama firmaları tarafından uygulanan çeşitli ilaçlama yöntemleri de kullanılabilir.
Böcek ve Haşereleri Tespit Etmek
Erken teşhis, istilalarla mücadelede anahtardır. Böcek ve haşereler olduğundan şüpheleniyorsanız, öncelikle şu işaretleri arayın:
Fareler
Sarılık ve idrar
Ürünlerde, ambalajda ve yapılarda ısırık izleri
Düşmüş tüyler
Vücut yağından bulaşan sıvılar
Görsel karşılaşmalar
Haşerat
Zarar görmüş gıda ürünleri
Besin depo gözleri veya ekipmanındaki larva veya pupalar
Görsel karşılaşmalar
Kuşlar
Damlayan, düşen küçük şeyler
Gürültü, ses
Yuvalar
Görsel karşılaşmalar
Tesisinizdeki zararlılara karşı yeterli düzeyde mücadele edebilmek için, tam olarak ne ile savaştığınızı bilmeniz gerekir. Hamam böceklerinin olduğunu bilmek yeterli değildir. Haşere kontrol uzmanlarının mevcut olan cinsi belirleyebilmesi ve tepkilerini buna göre ayarlayabilmesi için örnekleri yakalamak için tuzaklar kurmalı veya direkt anlaşmalı uzmanlarınızı aramalısınız.
Haşereler ile Mücadele
Hala sözleşmeli bir haşere uzmanı firma ile anlaşmanız yoksa ve de karşılaştığınız haşere istilası şiddetliyse, mutlaka bir haşere kontrol uzmanına başvurmalısınız. Özel olarak eğitilmediğiniz sürece, pestisitleri tesisinizde kullanmaya çalışmayın. Bu ürünlerin çoğu gıdalar için güvenli değildir ve tesisinizdeki ürünleri kolayca kirletebilirler. Tesisinizde, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları planınızın (HACCP) bir parçası olarak bir haşere kontrol programı bulunmalıdır. Tüm çalışanları bu plana göre eğitin ve denetçilerin, herkesin uygun prosedürleri takip etmesini sağlamak için düzenli aralıklarla kontroller yapın.
Ayrıca tesisinizi daha az haşere ve böcek dostu yapmak için uyarlamalar yapın. Kuşların tesisinizin çatısına dışkılamasını önlemek için lastik çatılar ve teller, ağlar veya iğne şeritleri takmayı düşünün. Tesisinizi çevreleyen çakıl hendekleri ve şeritler, kemirgenlerin tesise girmesini veya içeri girmesini önleyebilir. Dış mekan sodyum buharlı aydınlatma, geleneksel cıva aydınlatmasından daha az böcek çeker.
Gıda İşletmesi Haşere Kontrolü ve Böcek İlaçlaması
Özetle, önleyici tedbirler zararlıların tesisinize girmesini ve istilaların kontrolden çıkmasını önler. Tesisinizdeki tüm çalışanlar, özel haşere kontrol planınız ve tüm uygun temizlik ve temizlik prosedürleri konusunda eğitilmelidir. Zararlı böcek tespit edilirse, istila tuzağını, böcek ilaçlarını ve istilayı kontrol etmek için çakıl açma ve kuş iğnesi şeritleri gibi tesis kontrollerini kullanabilirsiniz.
Bunun yanında bir gıda işletmesi en riskli işletme grubudur. Tüm bu haşere kontrol yönetimi için Simetri Haşere Kontrol firması gibi deneyimli bir uzman kuruluştan yardım almak ve gıda işletmesi ilaçlaması yaptırmak gerekiyorsa da bu deneyime sahip bir firma ile sürekli çalışmak en güvenli yol olacaktır.